Tørre fakta:

(kilde: Store norske leksikon og Debio)

Økologi er et eget fagområde. Det er læren om alle organismene som finnes på et sted og miljøet de lever i. Økologisk betyr at noe har å gjøre med miljø, eller fagfeltet økologi.

Økologisk landbruk er en måte å drive landbruk på hvor man bruker naturlige fornybare ressurser, man skal bevare og styrke naturens naturlige økosystemer i så stor grad som mulig. Det ikke tillatt med kunstgjødsel og kjemisk/syntetisk fremstilt sprøytemidler. I økologisk produksjon skal planter få næring fra naturlige gjødselkilder, som belgvekster, kompost og husdyrmøkk.

I økologisk husdyrhold stilles det strenge krav til dyrevelferd. Dyrene skal gis økologisk for og råvarene skal så langt det er mulig være lokalt produserte. Dyrene skal ha rett til fri bevegelse og naturlig utfoldelse. De skal ha god plass til å bevege seg både ute og inne. Produksjon og foring skal legges opp slik at dyrene kan følge sin naturlige vekstkurve. De skal ikke presses til å vokse raskt.

Økologisk matproduksjon har fokus på å ta vare på miljøet og dyrevelferd, samtidig som det produseres sunne og næringsrike råvarer. Økologisk mat er mat som er produsert etter regelverket for økologisk produksjon.

I Norge er det Økologiforskriften som fastsetter regelverket. Mattilsynet har ansvaret for å forvalte og håndheve regelverket for produksjon i Norge, og for å kontrollere økologiske matvarer som blir importert fra andre land. Debio kontrollerer og godkjenner norske økologiske produkter og økologisk landbruks-drift på vegne av Mattilsynet.

Sånn gjør vi det hos Brød og Vind:

Det skal først og fremst smake godt!
Råvarene skal helst være økologiske og helst lokale. Av og til får vi begge deler i en vare - da jubler vi høyt!

Vi bruker økologiske råvarer så langt det er praktisk mulig å få til, med tanke på logistikk og pris.

I bakeriet vårt bruker vi nesten bare økologiske ingredienser. Det har vi gjort siden dag en. Unntaket er smør og melk. Økologisk smør ville ha fordyret bakevarene veldig, så valget har falt på helt vanlig meierismør. Vi bruker ikke margarin, eller sprayfett hos oss! Melk får vi enten fra Røros meieriet eller fra Åmli Gårdsmeieri. Åmli-melka er ikke økologisk, men den er lokal og uhomogenisert - det vil si at fløtelaget ligger på toppen. Av og til har vi melken til salgs i bakeriet på glassflasker!

I Kriveligheten prioriterer vi råvarer av høy kvalitet - økologisk så langt det er praktisk mulig. Kriveligheten har en allsidig drikkemeny, med lokalt produsert økologisk brus, juice og alkoholfrie drikker i flere former og varianter, og selvsagt lokalt øl - og masse deilig vin! Vår vinleverandør Gaia Gruppen og vår kaffeleverandør Solberg og Hansen kjenner sine produsenter godt, besøker dem jevnlig og sørger for god kvalitet til oss.


Velkommen innom Brød og Vind i sommer for en smak!